Dinsdag 26 november 2019
PGO groep 4-15: Excursie
Met de bus gaan de leerlingen van PGO-groep 4-15 naar de verschillende excursies. Hieronder een beknopt overzicht van de excursies, maar houd vooral ook goed het rooster en de mail in de gaten zodat je weet waar en wanneer je verwacht wordt. Na afloop beschrijf je in 250 (+/- 50) woorden (in Word) wat je geleerd hebt bij de excursie. Wat heb je nog niet begrepen, waarover heb je nog vragen en wat zou je graag met betrekking tot dit onderwerp willen leren? Neem de tekst mee naar de volgende bijeenkomst en voeg deze toe aan het groepsdossier.
Groep | Excursie |
---|---|
PGO groep 4-6 | De Rotterdamse haven |
PGO groep 7-9 | Anatomisch museum |
PGO groep 10-12 | Ned. Instituut voor Beeld & Geluid |
PGO groep 13-15 | TU Delft (Bouwkunde) |
PGO groep 1-3: PGO bijeenkomst 1
Wanneer en waar: zie rooster
Doel:
- Leren werken volgens de 7-sprong
- Het formuleren van concrete leervragen
- Verdeling van de PGO-groep in kleinere sub-groepjes
Vandaag ga je voor het eerst echt werken volgens de 7-sprong. Dit gebeurt in de speciaal hiervoor ingerichte vaklokalen. De rolverdeling is vooraf besproken en iedereen heeft zich ingelezen in zijn/haar rol. Daarnaast heeft iedereen na afloop van de excursie zijn/haar gedachten, vragen en interesses met betrekking tot het onderwerp op papier gezet en meegenomen.
Afhankelijk van de excursie krijgt de groep een opdracht uitgereikt. Dit kan een concrete vraag zijn van een opdrachtgever, of een geschetst probleem, of een krantenartikel. Bewaar deze hand-outs goed. Stap 1 t/m 5 van de 7-sprong wordt tijdens deze bijeenkomst doorlopen. Het ‘product’ van deze bijeenkomst is een overzicht van concrete leervragen (in Word, via het groepsdossier in te leveren) waar de groep deze week mee aan de slag gaat. Deze leervragen zijn opgesplitst in deelvragen, geordend en verdeeld over sub-groepjes.
Elk groepslid noteert in eigen woorden wat de casus of het probleem is, en de leervragen waar hij/zij aan gaat werken. Geef aan wat je voor de volgende bijeenkomst bereikt wilt hebben. Gebruik hiervoor de tabel op de volgende pagina.
Zelfstudie:
Na afloop van de groepsbijeenkomst in het vaklokaal ga je aan de slag met de opdracht. Op school kun je hiervoor je werkplek in het studiehuis of de aula gebruiken. Het is ook toegestaan om op locatie te werken: bijvoorbeeld in de bibliotheek of bij iemand thuis. Geef in dat geval altijd aan je groepsgenoten door waar je verblijft en hoe je te bereiken bent. Er wordt verwacht dat je dagelijks van 8.30-16.00 uur aan het project werkt.
Zoek antwoorden op de leervragen zoals tijdens de bijeenkomst gesteld. Dit is stap 6 van de 7-sprong. Maak hier aantekeningen van (Wat heb je geleerd? Wat vind je interessant? waarover heb je vragen?). Noteer de gebruikte bronnen!! Deze aantekeningen bewaar je goed want het verzameldocument wat je op deze manier samenstelt, ligt ten grondslag aan de presentatie die je gaat geven. Een korte samenvatting noteer je bij stap 7 in de tabel. Tijdens de volgende bijeenkomst wordt van je verwacht dat je de opgedane kennis deelt met je groepsgenoten. Jij bent op dat moment de ‘expert’ over het onderwerp.
Gedurende de dag zijn vakdocenten op school aanwezig. Aan deze docenten kun je vragen stellen of het moment dat je vastloopt. De antwoorden zijn voornamelijk coachend van aard: ze helpen je om zelf een stapje verder te komen.
Het is zeer goed mogelijk dat blijkt dat de leervragen te groot zijn om in drie dagen (dinsdag, woensdag, donderdag) te beantwoorden. Kijk dan wat realistisch is. Welke deelvragen zijn wel haalbaar? Schrap de grote leervragen echter niet! Noteer deze want ze zijn wel onderdeel van jullie denkproces en het project. Wellicht biedt het jou of je medeleerlingen een bron van inspiratie voor de keuze van een onderwerp voor het profielwerkstuk!
Het is ook zeer goed mogelijk dat je gedurende de zelfwerktijd de antwoorden op je vragen vrij snel gevonden hebt. Kijk dan waar nieuwe vragen zijn ontstaan en ga daar mee verder.
Werkblad stappen van de 7-sprong
Om de stappen van de 7-sprong goed voor te bereiden kun je onderstaand bestand downloaden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb