Maandag 25 november 2019
1. Kick-off projectweek
Wanneer en waar: tijdens het tweede uur, in de aula
Doel:
- De leerlingen van jaarlaag 5 informeren over het programma van de projectweek.
- De praktische zaken die van belang zijn voor een goed verloop van de projectweek bespreken.
Inhoud:
Een presentatie door de organisatoren waarin een introductie wordt gegeven over de gang van zaken tijdens de projectweek. Deze presentatie is terug te vinden op Magister ELO in studiewijzer ‘projectweek klas 5’. Van alle leerlingen wordt verwacht dat zij op de hoogte zijn van de inhoud van de presentatie en daar naar handelen.
Aan bod komt o.a.:
- Het programma
- Groepsindeling
- Excursie indeling
- Uitdelen leerlingenboekjes
- Wat wordt van de leerling verwacht?
- Wat kan de leerling van de docenten verwachten?
- Indeling voorzitter en notulist voor eerste dag
- Bring your own device (incl. stekkerdoos)
- Huisregels en gedragscode
- Opdracht voor eerste bijeenkomst op maandag
2. Bijeenkomst ter voorbereiding PGO
Wanneer en waar: zie rooster
Doel:
- Organiseren van de projectgroep
- Voorbereiden op specifieke rol: voorzitter, notulist of groepslid.
Tijdens deze eerste bijeenkomst ga je samen met jouw projectgroep alle nodige voorbereidingen treffen voor de rest van de week. Dit gebeurt onder leiding van een voorzitter en notulist. Deze voorzitter en notulist voor de eerste dag zijn tijdens de kick-off al bekend gemaakt. Een docent is op de achtergrond aanwezig.
- Elke werkgroep krijgt een werkplek op school, in één van de twee gymzalen. Elke PGO-groep krijgt een doos met basisvoorzieningen (posterpapier, stiften, post-it, verzamelmapje voor groepsdossier, handleidingen e.d.) die je deze week op school kunt gebruiken. Deze doos met inhoud blijft eigendom van Beekvliet. Bekijk samen met jouw werkgroep wat je nog nodig hebt. Zorg dat je altijd pen en papier meeneemt zodat je aantekeningen kunt maken. Spreek af wie zijn/haar laptop gaat meenemen. Denk hierbij ook aan een stekkerdoos/verlengsnoer! Ontbreken bepaalde voorzieningen? Meld dit dan bij mw. Schuijffel (d.schuijffel@gymnasiumbeekvliet.nl).
- Maak een lijst met mailadressen (indien anders dan Magister) en telefoonnummers waarop je groepsgenoten deze week te bereiken zijn. Gebruik het document wat hiervoor in het groepsdossier zit.
- Maak een App-groep aan voor snelle onderlinge communicatie. Geef deze groep de naam van je werkgroep, bv. PGO-groep1. Controleer meerdere keren per dag je Magistermail omdat instructies en roosterwijzigingen op deze manier onder de leerlingen verspreid worden.
- Maak samen een indeling voorzitter / notulist voor de rest van de week. Gebruik hiervoor het document wat je in het groepsdossier vindt. Alle groepsleden zijn minimaal één keer voorzitter of notulist. Zorg dat je altijd voorbereid bent op deze taak (zie p. 11+12).
- De organisatoren van de projectweek vinden jullie feedback heel erg belangrijk. Vandaar dat we jullie vragen om aan het begin en einde van deze week een evaluatieformulier in te vullen. Als iedereen dat serieus doet dan krijgt de organisatie zeer waardevolle input die gebruik kan worden om deze projectweek in de toekomst nog beter en leuker te maken! De link naar deze vragenlijst ontvangen jullie via de mail. Zorg dat je deze enquêtes op de dag van ontvangst invult. Tevens vind je in de doos met werkmaterialen een extra leerlingenboekje. In dit boekje kun je gedurende de projectweek onduidelijkheden en verbeterpunten aangeven.

3A. PGO groep 1-3: excursie Provinciehuis
Om de tijd tussen voorbereiding PGO en de excursie te overbruggen ga je alvast brainstormen over het onderwerp zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent (zie hieronder de instructie voor de andere PGO-groepen).
Met de fiets gaan de leerlingen van PGO-groep 1-3 naar het Provinciehuis. Dit zal zijn om 12.15 uur.
Na afloop beschrijf je in 250 (+/- 50) woorden (in Word) wat je geleerd hebt bij de excursie. Wat heb je nog niet begrepen, waarover heb je nog vragen en wat zou je graag met betrekking tot dit onderwerp willen leren? Neem de tekst mee naar de volgende bijeenkomst en stop deze in het groepsdossier.
3B. PGO groep 4-17: PGO bijeenkomst 1
Wanneer en waar: zie rooster
Doel:
- Kennis maken met de 7-sprong
- Activeren van voorkennis d.m.v. uitleg docent en/of smaakmakers
Je bent als groep ingedeeld bij een excursie. Wat je tijdens deze excursie te horen of te zien gaat krijgen weet je nog niet precies. Je vraagt het je vast af. Om alvast te oefenen met de 7-sprong gaan jullie als groep brainstormen (stap 1-3) over mogelijke onderwerpen met betrekking tot het thema. Sowieso is het altijd goed om voorafgaand aan een excursie of presentatie je voorkennis te activeren. Zo ben je automatisch meer betrokken bij het verhaal. Bijvoorbeeld: Waar denk je aan als je over dit bedrijf of deze instelling/organisatie hoort? Heb je er al ooit iets over gehoord? Is er iets wat je al weet? Wat weet je nog niet? Welke vragen roept dit bij je op? En heel interessant: Wat zou je nou graag willen weten? Waarin ben je geïnteresseerd? Heb je al vragen die je tijdens deze excursie graag zou willen stellen?
Afhankelijk van het onderwerp (en de voorkennis die je al uit het reguliere lesprogramma hebt gehaald) zal de begeleidend docent een (korte) introductie geven. Tevens zijn er per onderwerp een aantal ‘smaakmakers’ zoals artikelen of filmpjes geselecteerd die je in het proces op weg kunnen helpen.
Maak samen één (of meerdere) mind-map(s) op posterpapier. Het is absoluut toegestaan om groots en breed te denken. Het is juist leuk om verschillende vakgebieden aan elkaar te koppelen! Deze week bepaal je namelijk deels zelf wat je gaat leren. Volg je interesses! Diversiteit is juist leuk!
De voorzitter leidt de brainstorm door vragen te stellen. De papieren poster wordt achtergelaten op de werkplek. De voorzitter neemt het lijstje met vragen voor de expert van de excursie mee. Dit lijstje wordt later toegevoegd aan het groepsdossier.
Maak jouw eigen website met JouwWeb