Woensdag 27 november 2019
1. Dagopening en instructie brongebruik
Wanneer en waar: 1e uur, plenair in de aula
2. PGO bijeenkomst 2
Wanneer en waar: zie rooster
Doel:
- Leren werken volgens de 7-sprong
- Het formuleren van concrete leervragen
- Verdeling van de PGO-groep in kleinere sub-groepjes
- Kritisch kijken naar bronnen
Iedereen heeft zich ingelezen in zijn/haar rol. Daarnaast heeft iedereen zijn/haar resultaten met betrekking tot de in de vorige bijeenkomst geformuleerde leervragen op papier gezet en meegenomen.
We gaan verder met stap 7 van de 7-sprong. Gedurende deze bijeenkomst leggen de groepsleden in eigen woorden uit wat ze geleerd hebben. De voorzitters stuurt aan en houdt de voortgang in de gaten. Alle leervragen dienen aan de orde te komen. Er wordt van iedereen verwacht dat er vragen gesteld worden en eventuele onduidelijkheden aan het licht gebracht worden. Vul aan en vraag door! Lukt het om verbanden te leggen tussen de verschillende leervragen? Ontbreekt er nog iets?
Afhankelijk van de vooruitgang met betrekking tot de eerder geformuleerde leerdoelen kunnen nieuwe of aanvullende leerdoelen worden gedefinieerd. Je doet dan als het ware stap 3: brainstormen, stap 4: Informatie ordenen en stap 5: leervragen formuleren opnieuw.
Elk groepslid noteert in onderstaande tabel in eigen woorden wat de leervragen zijn waar hij/zij aan gaat werken. Geef aan wat je voor de volgende bijeenkomst bereikt wilt hebben.
Realiseer je dat het altijd mogelijk is om inhoudsdeskundigen te raadplegen. Wellicht heb je connecties binnen je eigen netwerk, of kun je op zoek gaan naar externe experts. Denk ook aan de vakdocenten op school. Jouw vakdocent zit waarschijnlijk niet zo diep in het onderwerp als jullie nu doen, maar kan er wel zijn/haar licht op laten schijnen en wellicht wat advies geven. En het is natuurlijk altijd leuk je docent te laten zien wat je in deze korte tijd al geleerd hebt!
De bijeenkomst eindigt na 100 minuten met stap 6. Op dit moment moet voor iedereen duidelijk zijn wat tot aan de volgende bijeenkomst van hem/haar verwacht wordt. Ook nu geldt: van 8.30-16.00 uur wordt er aan het project gewerkt en is iedereen bereikbaar voor elkaar. Spreek met elkaar af waar iedereen aan het werk gaat.
3. Zelfstudie
Zoek antwoorden op de leervragen zoals tijdens de bijeenkomst gesteld. Dit is stap 6 van de 7-sprong. Maak hier aantekeningen van (Wat heb je geleerd? Wat vind je interessant? waarover heb je vragen?). Het verzameldocument wat je op deze manier samenstelt, ligt ten grondslag aan de presentatie die je gaat geven. Een korte samenvatting noteer je bij stap 7 in de tabel. Tijdens de volgende bijeenkomst wordt van je verwacht dat je de opgedane kennis deelt met je groepsgenoten. Jij bent op dat moment de ‘expert’ over het onderwerp.
Gebruik bij het beantwoorden van de leervragen minstens 5 verschillende bronnen en noteer deze. Denk aan de juiste bronvermelding! Zie hiervoor bijlage 2. Deze bronnen worden de volgende bijeenkomst gedeeld met je groepsgenoten. Besteed aandacht aan de gebruikte bronnen. Zijn de gebruikte bronnen van voldoende niveau en betrouwbaar? Gebruik de CRAAP-test (zie bijlage 1) om te bepalen wat de kwaliteit van de verschillende bronnen is. Noteer de gebruikte bronnenlijst (inclusief score) op de juiste wijze (APA).
Lees het programma voor donderdag 28 november en bereid je voor op jouw specifieke rol: voorzitter, notulist of groepslid.
Maak jouw eigen website met JouwWeb